Shape

Voorkom schade aan uw LED-armaturen door Hot Plug-in!

 

We willen u graag informeren over een belangrijk aandachtspunt bij het werken met stroomgestuurde LED-verlichting met afzonderlijke drivers. Het is cruciaal om te voorkomen dat u LED-verlichting aansluit op een driver die onder spanning staat. Dit fenomeen, ook wel "Hot Plug-in" genoemd, kan leiden tot ernstige schade en vaak tot een defect van de LED-armaturen.

Wat is het probleem?

Wanneer een LED-driver onder 230V AC spanning staat zonder een aangesloten belasting, geeft hij zijn maximale forward voltage af. Dit is meestal een stuk hoger dan de spanning die uw LED aankan.

Voorbeeld 1: (met één LED-armatuur)
Inbouwspot 8W-500mA – 16FV (Forward Voltage)
We houden rekening met een stroomgestuurde driver die multi-instelbaar is tussen de 150mA en 700mA en die een FV-range heeft tussen de 10 en 57FV. Deze driver zal onbelast dus zijn maximum FV geven, zijnde 52FV. Wanneer je hier de LED die maar 16FV aankan op aansluit, zal deze LED zwaar beschadigd raken en/of onmiddellijk defect zijn.


Voorbeeld 2: (met vier LED-armaturen in serie geschakeld)
Inbouwspot 7W-700mA – 10FV (Forward Voltage)
We houden rekening met een stroomgestuurde driver die multi-instelbaar is tussen de 150mA en 700mA en die een FV-range heeft tussen de 10 en 57FV. Deze driver zal onbelast dus zijn maximum FV geven, zijnde 52FV. Wanneer je hier de vier LEDs in serie op aansluit (4x10FV = 40FV), zullen deze LEDs zwaar beschadigd raken en/of onmiddellijk defect zijn.


Gevolg:
Wanneer je LED-armaturen aansluit op een driver die onder spanning staat, heb je kans op beschadiging en/of defecten, ook al staan de LED-armaturen in serie.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Wanneer je een LED-armatuur aansluit op een driver, moet deze altijd zonder spanning staan. Bij het afschakelen van de spanning wacht je minstens 5 seconden voordat je de LED-armaturen aansluit. Zorg ervoor dat de driver correct is ingesteld op de juiste stroom (mA) en geconfigureerd is volgens de specificaties van uw LED. Respecteer naast het vermogen ook de minimum en maximum FV. Lees de handleidingen en volg de aanbevolen procedures van de fabrikant. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u schade aan uw verlichting voorkomen en de levensduur van uw LEDs aanzienlijk verlengen. Variante benamingen voor Hot Plug-in zijn Hot Plugging of Hot Swapping

Bescherm uw investering!

Neem vandaag nog de nodige maatregelen om schade aan uw LED-armaturen te voorkomen. Controleer uw installatie, pas de juiste procedures toe en zorg ervoor dat uw verlichting altijd optimaal presteert. Voor meer informatie en ondersteuning, neem contact met ons op of raadpleeg de handleidingen van uw fabrikant.

Uw LED-armaturen verdienen de beste zorg!

Credits foto : unknown