Shape

Uitfasering en retrofitlampen complexer dan het lijkt

Vanaf 1 september 2018 zullen reflectorhalogeenlampen die niet meer voldoen aan energieklasse B uitgefaseerd worden en vervangen worden door een zogenaamde retrofitlamp. Enkel oude voorraden mogen nog verkocht worden. De fabrikanten wijzen doorgaans op de vele voordelen hiervan, zoals besparing, minder CO2, hoger rendement en langere levensduur.

Als verlichtingsexpert beschouw ik het als mijn taak om het nodige advies te geven zodat je niet de eerste de beste retrofitlamp koopt. Ondanks de vele voordelen van retrofit heb ik toch een aantal bedenkingen:

Het goede kleurspectrum en dito kleurweergave van je oude halogeenlamp zijn vaak ver te zoeken bij bepaalde retrofitlampen. Hierdoor kunnen de kleuren van je interieur er helemaal anders gaan uitzien.

Veel retrofitlampen zijn dimbaar. Je hebt echter geen garantie dat ze zullen dimmen op je bestaande dimmer en/of dat er een identieke snelheid en spreiding van het dimmen zullen zijn.

Let op de opgegeven garanties. Meestal is het aantal branduren van een retrofitlamp beperkt en wordt het lichtverval ("lumen drop") niet duidelijk aangegeven. Als de retrofit na één jaar nog op 20% werkt, is ze niet defect maar verbruikt ze wél het opgegeven vermogen. Bijgevolg kan je ze niet ruilen in garantie omdat ze wel degelijk nog werkt.

De compacte elektronica in retrofitlampen heeft beperkingen. De onzichtbare trilling of "flicker" is bijvoorbeeld nefast voor hoofdpijn, stress en vermoeide ogen.

Armaturen worden getest en gekeurd voor halogeenlampen. Als andere lichtbronnen geplaatst worden, is de eindklant verantwoordelijk en vervalt de garantie.

De levensduur van retrofit ledlampen kan dalen door onvoldoende ventilatie (bv. ledlampjes in beton, in kleine booropeningen, in zeer compacte buitenverlichtingsarmaturen,...)

Een goede retrofitlamp is zeker geen slechte oplossing om bestaande lampen in residentiële toepassingen te vervangen. Het is echter jammer dat er bij nieuwe installaties nog steeds retrofitoplossingen voorgesteld en verkocht worden. In deze gevallen zou er moeten gekozen worden voor een volwaardig ledarmatuur met een hogere efficiëntie dan retrofit.

Ook bij toepassingen met meer dan 6 branduren per dag raad ik geen retrofitlampen aan. In winkels, bijvoorbeeld, is veel retrofit te vinden. Veel winkeliers klagen dan dat hun lampen nauwelijks licht geven en na 2 jaar al defect zijn... Retrofitlampen zijn niet geschikt voor professionele toepassingen.

Wil je graag meer informatie of advies hierover? Geef me gerust een seintje en ik help je met plezier verder!

Credits foto: Segula