Shape

De lichtarchitect zorgt voor een balans tussen verlichting en architectuur

Het juiste licht zorgt er mee voor dat de architectuur van een gebouw of een ruimte optimaal tot zijn recht komt. We kunnen zelfs zeggen dat een ruimte zonder licht geen architectuur bevat… Ook meubels, kunst en andere interieurinrichting krijgen een meerwaarde dankzij goede verlichting. Als verlichtingsspecialist en lichtarchitect is het onze missie om de verlichting en de architectuur van een ruimte mooi met elkaar in harmonie te brengen.

De verlichting maakt de architectuur

Een lichtarchitect kijkt naar de omgeving (gebouw, ruimte) door een (bij wijze van spreken, uiteraard) verlichte bril. Door daglicht en/of kunstlicht toe te voegen in een ruimte, streven we ernaar om de architectuur te versterken en optimaal tot uiting te laten komen. lichtarchitecten beschouwen verlichting niet als een losstaand gegeven maar als een essentieel onderdeel van het totaalplaatje van een ruimte of gebouw.

We vertrekken niet van een armatuur (verlichtingstoestel) maar vanuit het lichteffect/lichtbeeld en de sfeer die de klant/eindgebruiker wil bereiken. Hierbij houden we rekening met de technische mogelijkheden om dit te realiseren. Denk aan inbouw, opbouw, montage , bekabeling,…

We besteden ook veel aandacht aan enkele andere factoren die bepalend zijn voor het lichteffect, zoals:
•    positie van het armatuur
•    lichtintensiteit
•    kleurtemperatuur
•    kleurweergave
•    reflectie van het licht ten opzichte van het object of de omgeving (bv. licht op een blinkend aanrecht kan een onaangename, storende reflectie veroorzaken)
•    aansturing 
Op die manier zorgen we ervoor dat de verlichting gedurende de dag en de nacht mooi in evenwicht is. Dit maakt de beleving van een ruimte waardevoller en aangenamer.

Onafhankelijke verlichtingsspecialist

Het komt erop aan om goed te bespreken met de klant/eindgebruiker wat hij/zij wenst op vlak van verlichting, lichteffect, sfeer etc. Zonder een persoonlijk gesprek en wederzijds vertrouwen starten we bij Light Consult nooit met lichtadvies. Met de informatie uit dit gesprek gaan we op zoek naar het meest geschikte verlichtingstoestel bij verschillende fabrikanten. Elk lichtarmatuur heeft namelijk specifieke eigenschappen, die elk hun bijdrage leveren tot het totale lichtplan.

Het voordeel van deze onafhankelijke manier van werken is dat we de ideale verlichtingsoplossing kunnen samenstellen op basis van de meest geschikte producten van de leveranciers. Wwe houden uiteraard ook rekening met een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Een lichtarchitect werkt vanuit het standpunt van de persoon die het licht waarneemt (de observer). Hoe zal hij/zij het licht zien of niét zien, in het geval van een indirecte lichtopstelling? Elke ruimte is uniek en iedere opdrachtgever heeft eigen noden en wensen. We hanteren een aantal basisprincipes maar de finale afwerking is altijd op maat, zowel bij residentiële als bij kantoorverlichting.

Nauwe samenwerking met andere partners

Een lichtarchitect werkt niet alleen. Zoals ik al schreef, is een goede relatie met de klant cruciaal. Daarnaast is er altijd een nauwe samenwerking met de architect, de interieurarchitect en de installateur. De symbiose tussen alle betrokken partijen zorgt voor een eindresultaat van topkwaliteit. Als er iets wijzigt in het project zonder dat (een van) de bovenstaande partijen hiervan op de hoogte gebracht worden, kan het project in het honderd lopen. Een open en duidelijke communicatie is dus van groot belang.

Een lichtarchitect werkt trouwens niet alleen verlichting uit voor nieuwe ruimtes of gebouwen. Klanten kunnen ook een beroep doen op ons om bestaande ruimtes onder handen te nemen op vlak van verlichting.

Verdient jouw project ook een ‘lichte upgrade’? Benieuw naar wat een lichtarchitect concreet voor jou kan doen? Neem vrijblijvend contact op!

Credits foto : unknown