Shape

Leds heden en toekomst

Pakweg 5 jaar geleden waren leds nog een nicheproduct, maar vandaag zijn ze uitgegroeid tot de nieuwe standaard. Light Consult kreeg de unieke kans om voor Spotlight, het magazine voor professionals in de verlichtingssector, rond de tafel te zitten met enkele hoofdrolspelers uit de Belgische verlichtingssector. We bespraken de hete hangijzers en analyseerden de vele mogelijkheden van led.

Led = nieuwe standaard

Sinds september 2016 is de productie van halogeenlampen verboden. Hoewel de wetgeving de eindklant daarmee steeds verder in de richting van led duwt, valt het toch op dat de consument halogeen blijft kopen. Naast de macht der gewoonte, vooral bij oudere consumenten, speelt ook een gebrek aan informatie een rol. Bij projecten waar Light Consult als verlichtingsadviseur optreedt, krijgt halogeen geen kans meer. Voor bepaalde bestaande armaturen is retrofit misschien nog een oplossing, maar voor nieuwe toestellen kiezen wij resoluut voor led.

Projectmarkt evolueert

Ook bij projecten wordt led alsmaar populairder, al moeten er toch nog veel eindklanten worden overtuigd. Bij bepaalde kantoor- of retailinrichtingen wordt om budgettaire redenen nog wel eens geopteerd voor een T5-lamp, die een efficiënte werking combineert met een vrij lange levensduur. Toch evolueert ook hier de tendens richting 100% led.

Kwaliteitscontroles noodzakelijk

De voornaamste voordelen van leds? Ze zijn energiebesparend, hebben een lange levensduur, zijn veilig om aan te raken, en ga zo maar verder. In de praktijk blijkt dat evenwel soms tegen te vallen en laat de kwaliteit vaak te wensen over. Wij pleiten voor uitvoerige testen en kwaliteitscontroles, zodat de specs die op de doos vermeld staan echt wel correct zijn en de gebruiker zich niet bedrogen voelt. In navolging van wat er met wijnen gebeurt, moet er misschien ook voor leds een kwaliteitslabel als "AOC" (Appelation d’Origine Contrôlée) komen? Het zou de retailers helpen om kwaliteit van rommel te kunnen onderscheiden, want bij veel retailers/klanten zie je toch een gebrek aan kennis. Daarom moeten we zo goed mogelijk communiceren naar hen.

Opleidingen voor installateurs

Het zou geen slecht idee zijn om meer en gerichte opleidingen te voorzien voor de installateurs. Toch is daarmee de kous nog niet af, want zelfs al zijn ze voldoende geïnformeerd, dan nog kiezen sommige installateurs liever voor een goedkoper alternatief en zitten ze later met de gebakken peren... Er is duidelijk nog werk aan de winkel. Wat wel zeker is, is dat leds de verlichtingsmarkt zullen blijven domineren de komende jaren. De focus zal steeds meer komen te liggen op personalisering en heat mapping.

Credits foto : unknown