Shape

Kleurtemperatuur warm wit in de spotlights

Bij de keuze van de verlichting voor een ruimte is de kleurtemperatuur of de kleurweergave een van de eerste aandachtspunten. Concreet gaat dit om de zichtbare kleur van het licht. In woningen is dit meestal warm wit, waarmee 2700 of 3000 Kelvin bedoeld wordt. Het populairst is 2700K. In strakkere woningen wordt alsmaar vaker voor een kleurtemperatuur van 3000K gekozen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke smaak van de klant (ook in klassieke woningen kiest men soms voor 3000K). Door middel van verschillende testopstellingen (Light Concept Couture) begeleiden wij de klant hierin zodat de beste keuze kan gemaakt worden op vlak van verlichting en kleurweergave.

Afwijkingen in kleurweergave

Kleurtemperatuur is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij bepaalde lampen wordt vermeld op de verpakking dat er een kleurafwijking mogelijk is van 200K. Dit kan zowel in de positieve als in de negatieve zin zijn. Dus als je kiest voor 3000K, kan de ene lamp een kleurtemperatuur van 2800K hebben en de andere 3200K (zelfs van dezelfde fabrikant). Dat verschil ervaar/zie je, dus je moet er rekening mee houden dat het kan voorvallen. Bepaalde leveranciers geven garanties op constante kleurtemperaturen, Deze garantie vertaald zich wel in de kostprijs van het armatuur.  

CRI/RA waarde

Eens je hebt gekozen voor 2700K of 3000K of een andere kleurtemperatuur, is er een tweede beslissing aan de orde: de keuze van de kleurweergave  uitgedrukt in CRI of RA .
Een waarde CRI/RA80
wijst op 80% kleurweergave en CRI/RA90 op 90% kleurweergave. Dit gaat over de gemiddelde kleurweergave binnen het spectrum. Dus een led lamp van 2700K met CRI/RA80 waarde kan een ander licht geven dan 2700K CRI/RA90. Een andere belangrijke factor bij led is de R9 waarde (roodwaarde), wat wijst op het aandeel rood binnen het kleurspectrum. Soms geeft een led lamp met een R9 waarde van 70 met een kleurweergave van CRI/RA80 een mooier licht dan een CRI/RA90 met een R9 van 50.

MacAdam Step

Om een volledig beeld te geven, gaan we nog één niveau hoger en komen we bij de MacAdam Step. Leds met dezelfde kleurtemperatuur en dezelfde CRI/RA waarden kunnen een zichtbaar kleurverschil geven als de MacAdam Step afwijkt. De geldende norm is een MacAdam Step van 3. Hier kunnen nog zichtbare kleurverschillen waargenomen worden. Bij en MacAdam Step van 1 of 2 kunnen kleurverschillen niet meer waargenomen worden. Dus hoe lager het getal, hoe beter. Je kan hiervoor terecht bij ons concept Light Concept Couture. Door middel van testopstellingen en analyses bepalen we de ideale lichtkleur voor de klant. Kwalitatieve lampen doen uiteraard ook al veel voor een mooie weergave van kleuren en texturen.

Vragen over de kleurweergave in je woning? Op zoek naar nieuwe verlichting? Neem contact met ons op!

Credits foto : unknown

Bron foto: FCS&SKD, Testing / Mr. Wang Hank