Shape

Het belang van een goede verlichtingsinstallateur

Voor het juiste verlichtingsadvies, volledig op jouw maat, kan je terecht bij Light Consult. Dat hoeven we je niet meer te vertellen. Maar naast onze diepgaande 'light consulting' is het belangrijk dat de verlichting correct geïnstalleerd wordt. Dit gebeurt door een goede elektro-installateur. Mensen verliezen dat soms uit het oog, terwijl de elektricien een cruciale rol speelt bij de installatie van verlichting. Je mag je ook niet blindstaren op de uurprijs die een elektricien hanteert. Dat uurtarief dekt meer dan je denkt.

De rol van de installateur bij de montage van de verlichting

De elektro-installateur, beter gekend onder de naam elektricien, is dagelijks bezig met elektrotechniek. Hij voert elektrische installaties uit volgens de geldende normen en wetgeving. Dit kan gaan om het installeren van verlichting, alarmsystemen, camerabewaking, domotica, HVAC, videofonie, data etc. in verschillende sectoren (residentieel, winkels, kantoren, industrie). De elektro-installateur heeft hier een specifieke opleiding voor genoten, waardoor hij over voldoende vakkennis beschikt voor een correcte installatie conform de reglementering. Veel installateurs laten zich geregeld bijscholen zodat ze 'mee' blijven met hun vak. In combinatie met de ervaring die ze opdoen doorheen de jaren, maakt dit van hen echte experts.

Uurprijs

Vandaag varieert de uurprijs van een elektro-installateur van 30 € tot 60 € (excl. BTW). Het gemiddelde uurtarief bedraagt 45 €/uur. Hierbij moet je nog verplaatsingskosten rekenen. Die worden aangerekend per kilometer of per uur, soms enkel de heenrit ofwel heen en terug. De verplaatsingskost varieert maar je moet er zeker rekening mee houden. Als de installateur dit niet aanrekent, geraakt hij maar moeilijk uit de kosten. De uurprijs omvat immers meer dan enkel het verrichte werk ter plaatse. Je moet er ook zijn uitrusting, planning en voorbereiding bij rekenen, alsook investeringen die hij doet om efficiënt te kunnen werken.

Uitrusting

Om vlot te kunnen werken, heeft de installateur een goede uitrusting nodig:

  • Verzorgde, goed ingerichte bestelwagen
  • Basisvoorraad in de bestelwagen (zekeringen, kabels,...) om onnodig over en weer rijden naar de groothandel (op kosten van de klant) te voorkomen
  • Professionele machines van goede kwaliteit
  • Meetapparatuur om fouten op te sporen en nieuwe installaties correct na te meten
  • Bouwstofzuigers en ander materiaal om een installatie netjes af te ronden

Efficiëntie & esthetica

Hoe efficiënter de installateur kan werken, hoe minder tijd hij nodig heeft om een installatie af te ronden. Dat komt de klant alleen maar ten goede. Gestructureerd en georganiseerd werken vergt evenwel investeringen in materiaal en kennis, en dat kan gevolgen hebben voor de uurprijs. Maar dan nog komt dit uiteindelijk voordeliger uit dan werken met een minder geschoolde of georganiseerde installateur. Kiezen voor kwaliteit is de beste keuze, zelfs al betaal je er soms meer voor. Vergeet ook niet dat de installatie van verlichting echt precisiewerk is. Het vereist een gedetailleerde voorbereiding van de installateur. Denk maar aan kabels op lengte maken, boren en pluggen voorzien etc. Hiermee vermijdt de installateur dat er na de schilderwerken nog iets moet aangepast worden, wat de schilderwerken kan beschadigen.

Planning & voorbereiding

Mensen verwachten vaak dat een installateur onmiddellijk kan langskomen. Goeie installateurs hebben echter vaak een drukke agenda en kunnen zich niet onmiddellijk vrijmaken, tenzij het over een stroompanne gaat. In ieder geval is een goeie planning en communicatie tussen de installateur en de klant belangrijk. Grotere installatiebedrijven kunnen makkelijker inspelen op dringende vragen. Ze hebben een stevigere organisatie, waardoor ze flexibeler zijn maar vaak ook een hoger uurloon aanrekenen. En zelfs al is de installateur snel ter beschikking, toch moet hij zich correct kunnen voorbereiden op de montage, bv. handleidingen doornemen en zorgen dat hij het juiste materiaal bij heeft. Het is dus niet 'zomaar even langskomen om de installatie uit te voeren'.

Kies voor een gespecialiseerde installateur

Door het brede spectrum van elektrische montages (residentieel, kantoren, winkels, industrie) kan de installateur vandaag eigenlijk niet meer van alles op de hoogte zijn. Specialisatie in een bepaald vakgebied is een noodzaak geworden om een expert te blijven in wat hij doet en om topservice te blijven leveren. Volgens ons heeft de gespecialiseerde installateur meer toekomst dan de 'allrounder'. Voor de installatie van verlichting pleiten we dan ook om samen te werken met een goede elektro-installateur. Light Consult helpt graag om de juiste installateur te zoeken voor jouw project. Tijdens de installatie bieden we bovendien extra ondersteuning, zodat alles vlekkeloos en vlot kan uitgevoerd worden.

Nood aan onafhankelijk verlichtingsadvies? Op zoek naar een goede installateur voor je verlichting? Contacteer ons!

Credits foto : unknown