Shape

Efficiënte en duurzame verlichting in nieuwe kantoren van On Time

Efficiënte, aangename en duurzame verlichting in nieuwe kantoren van Kortrijks internationaal transportbedrijf

ON TIME Logistics werd in 2017 opgericht in Kortrijk. Kort na de opstart ontstond het 24 uur Benelux distributienetwerk. Vandaag is dit uitgegroeid tot een veelzijdig en betrouwbaar transportnetwerk dat pallets, lengtezendingen, hangend materiaal en colli’s levert in één beweging. Voor de verdere uitbouw van de dienstverlening en om de groei te blijven ondersteunen, investeerde het bedrijf in 2020 in een nieuw distributiecentrum en kantoren in Kuurne (Kortrijk) met een oppervlakte van maar liefst 4.500 m². Light Consult stond in voor de verlichting in de kantoren en vergaderzalen van dit ambitieuze vernieuwingsproject.

De transportplanners en dispatchers van ON TIME hebben een veeleisende, stresserende job. Met het oog op goede communicatie werken ze allemaal samen in een landschapskantoor. Een ergonomische en comfortabele werkomgeving is essentieel zodat ze hun job met volledige focus en concentratie kunnen uitvoeren. Dit waren de voornaamste aandachtspunten bij de inrichting van de nieuwe kantoren:

  • Ergonomische verlichting
  • Voldoende verluchting zonder tocht
  • Passieve verwarming en koeling zonder interne luchtcirculatie
  • Aandacht voor goede akoestiek
  • Ergonomische bureau stoelen en zit/sta burelen

Op basis van deze eisen werd er gekozen voor een klimaatplafond. Klimaatplafonds werken aan de hand van een watersysteem dat geplaatst wordt op plafondplaten. In functie van de wens om te verwarmen of te koelen, wordt de warmte aan- en afgevoerd. Doordat de warme/koele lucht rechtstreeks in de ruimte komt, ontstaat snel het ideale binnenklimaat. Een klimaatplafond voldoet aan de eisen van ON TIME (en vele andere bedrijven vandaag) op vlak van ergonomie, werkcomfort en duurzaamheid:

  • Geen interne luchtcirculatie om op te warmen en af te koelen. Dit maakt de oplossing extra hygiënisch en dus ‘coronaproof’.
  • De toevoer van verse lucht wordt verdeeld boven het plafond, zodat er steeds voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is zonder dat er een gevoel van tocht is.
  • Een goede geluidsdemping in combinatie met tapijttegels.
  • Stijlvol geïntegreerde, functionele led-verlichting.
  • Lage energiekost doordat er gewerkt wordt met een milieuvriendelijke warmtepomp.

Daarnaast investeerde ON TIME in automatische zonnewering, elektrische zit-sta bureaus gescheiden door geluidsdempende schermen en ergonomische, volledig instelbare bureaustoelen om het plaatje van een dynamische, efficiënte werkomgeving zo compleet mogelijk te maken.

De directie van ON TIME stelde Business Process Analist Erik Lauwers aan om de ergonomische inrichting van de nieuwe burelen te coördineren. Bij een dergelijk complex vernieuwingsproject moeten er immers veel beslissingen genomen worden en is het belangrijk dat iemand met veel technische kennis van zaken alles in goede banen leidt. Erik fungeerde als onpartijdige spilfiguur tussen de leveranciers, de aannemers en de eindklant.

Voor de verlichting van de nieuwe kantoren en vergaderzalen deed Erik – in samenspraak met de directie – een beroep op Light Consult en onze ervaring in complexe verlichtingsprojecten. Op basis van de ergonomische
verwachtingen van de klant, in combinatie met het klimaatplafond waarvoor ze hadden gekozen, werkte Light Consult een verlichtingsvoorstel uit met armaturen die perfect passen tussen het klimaatplafond. Hierdoor ziet alles er netjes
en stijlvol uit. Ergonomie is één iets maar het oog wil ook wat!

De verlichtingsopstelling bestaat uit lineaire verlichtingsarmaturen met geïntegreerde led-verlichting. Ze combineren een hoog rendement met stabiel, homogeen licht dat aangenaam is om in te werken.

Naast het lichtniveau besteedde Light Consult de nodige aandacht aan het lichtspectrum. Hiervoor gebruikten we leds met Vitasolis technologie. Deze geven een bio-actief licht (integrative lighting), afgestemd op de natuurlijke processen in de hersenen en het fysiologische ritme van de werknemers op kantoor. Hierdoor kunnen ze comfortabel werken en komen ze met plezier naar kantoor. Zeer belangrijk, aangezien planners en dispatchers echte ‘spilfguren’ zijn binnen de organisatie en het cruciaal is dat zij gemotiveerd en geconcentreerd aan de slag kunnen.


Ook interesse om uw kantoorgebouw en burelen te voorzien van efficiënte, ergonomische en stijlvolle verlichting, zodat uw medewerkers elke dag met plezier komen werken?

Benieuwd naar de ervaring en oplossingen van Light Consult op vlak van nieuwe, duurzame technologieën zoals een klimaatplafond?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Credits foto : Gerald Van Rafelghem