Shape

Optimale verlichtingsbundels en lichtvormen

Bij een sterk verlichtingsconcept zijn verschillende factoren mooi in evenwicht zoals lichtkleur, kleurweergave, intensiteit en verdeling van het licht. Zo ontstaat er een bepaalde sfeer en worden bepaalde aspecten in een ruimte of gebouw optimaal in de kijker gezet (bv. meubelstuk of schilderij, de juiste verlichting op bureaus in een kantoorgebouw…)

Bij verlichtingsarmaturen worden steeds dezelfde waarden aangegeven zoals netto lumen, bundel/hoek van de optiek/lens, en kleurtemperatuur. Enkele minder gekende maar daarom niet onbelangrijke waarden zijn FWHM*, FWTM* en CBCP*. Deze begrippen zijn een indicatie van de spreiding van het licht binnen de lichtbundel. Dit is een belangrijk aspect van lichtontwerp want het heeft een grote invloed op het lichtbeeld.

Optimaliseer uw verlichting met de juiste lichtbundel

De lichtspreiding is afhankelijk van de toepassing waarin de verlichting gebruikt wordt. In de retail, het kantoorwezen en de residentiële sector werken we bij voorkeur met een lichtbundel die zo uniform mogelijk is binnen de gewenste stralingshoek. Een uniforme lichtbundel zorgt voor meer controle over (de spreiding van) het licht. Hoe kwalitatiever de lichtbundel, hoe minder toestellen en vermogen nodig zijn om het gewenste effect te bekomen. De eventuele meerkost die verbonden is aan een kwalitatief lichtbeeld verdient u snel terug in de vorm van optimale verlichting.

Voor specifieke toepassingen zoals lange en smalle gangen bestaan er geoptimaliseerde lenzen die een ellipsvormig lichtbeeld creëren. Hierdoor kunnen armaturen verder van elkaar geplaatst worden zonder in te boeten in lichtniveau en -egaliteit. Dergelijke lenzen worden al lang gebruikt in industriële omgevingen en bij noodverlichting.

Minder toestellen/armaturen betekent ook een voordeel voor het architecturale en esthetische aspect van een ruimte, woning of gebouw. Er ontstaat een minimalistische en strakke look, een stijl die erg in trek is vandaag.
Conclusie : met minder kunt u een pak meer bereiken! Dat kan tellen in tijden waarin ‘less is more’ hoogtij viert op alle vlakken…

Test uw verlichting met Light Concept Couture

Het is ten zeerste aan te raden om de gewenste lichtbron/lichtbundel grondig te testen op voorhand. Zo bent u zeker van het juiste resultaat. Bij Light Concept Couture bent u aan het goede adres hiervoor!

Interesse om uw verlichting te optimaliseren met een perfect afgestemde, 100% esthetische lichtopstelling? Contacteer Light Consult!

Credits foto : Unknown

*Verklaring van de termen:
FWHM: Full width at half maximum
FWTM: Full Width at Tenth Maximum
CBCP: Center Beam Candlepower