Shape

Biodynamisch verlichtingsconcept voor chemiereus

Aangename en efficiënte werkomgeving voor chemiereus

Op vraag van chemiebedrijf Ineos nam NNOF, gespecialiseerd in de duurzame transformatie van werkomgevingen, contact op met verlichtingsspecialist Light Consult.
De vraag luidde om de controlekamer op de Ineos hoofdsite om te vormen tot een flexibele, dynamische en efficiënte werkplek, volledig volgens de principes van de toegepaste Human Centric Lighting.

Transformatie van cruciale controlekamer

Ineos behoort tot de top 10 van ’s werelds grootste chemiebedrijven en is gespecialiseerd in het omzetten van ethaangas naar ethyleen, een chemische basisgrondstof die gebruikt wordt voor verschillende industriële processen. Centraal op de hoofdsite in Zwijndrecht bevindt zich een controlekamer van om en bij de 1000 m², afgesloten van de ‘buitenwereld’ wegens ontploffingsgevaar. Deze biedt onderdak aan een opleidingsruimte, vergaderzalen, een open office en een serverlokaal. De mensen die er werken dragen een grote verantwoordelijkheid, waardoor het belangrijk is dat ze gefocust en productief kunnen werken. Doordat er geen daglicht is in de ruimte, moet extra veel aandacht uitgaan naar de juiste verlichting.


Gecombineerd biodynamisch verlichtingsconcept voor meer focus en productiviteit

In nauw overleg met NNOF-architecte Annelies De Becker evalueerde Light Consult verschillende lichtconcepten en -studies.
Uiteindelijk viel de keuze op een gecombineerd concept, bestaande uit:

  • Algemene verlichting op de werkplekken, in de vergaderzalen en in de opleidingsruimte, volledig uitgevoerd volgens de principes van Human Centric Lighting.
  • Accentverlichting in een DALI-netwerk als aanvulling: asymmetrische verlichting, richtbare downlights en compacte inbouwspots.
  • Resultaat: aangename en efficiënte werkomgeving die productiviteit en concentratie stimuleert.


Intelligente aansturing met slimme sensoren

Nadat het concept gedefinieerd was, ging Light Consult aan de slag om de armaturen in te vullen. De Kortrijkse verlichtingsexpert zocht én vond de juiste fabrikanten die een match vormden met het concept, zowel op esthetisch vlak als naar aansturing toe én met de nodige garanties en service. Intelligente aansturing van het licht met slimme sensoren en tijdsklokken reduceert het verbruik, zonder in te boeten aan comfort en veiligheid. Dit zorgt ook voor een extra lange levensduur van de armaturen. Door samen te werken met verschillende merken, elk met specifieke sterktes, slaagde Light Consult erin om de ideale biodynamische verlichtingsoplossing te creëren
voor Ineos. Het project werd gerealiseerd met de volgende partners: Delta Light, Esylux, Helvar, Intra Lighting, Teconex (in alfabetische volgorde).


Sterk voorstander van Human Centric Lighting

Bij Human Centric Lighting (HCL) wordt de verlichting aangepast aan de behoeften van de gebruiker om een evenwichtige verhouding daglicht-kunstlicht te bereiken. Light Consult is sterk voorstander van HCL en realiseerde in 2016 al een eerste project. Het verlichtingsbedrijf is verbonden aan de TETRA-projecten van de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen van HoWest en het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven Technologiecampus Gent. Alle evoluties inzake HCL worden op de voet gevolgd. Human Centric Lighting wordt vaak toegepast in bedrijven, scholen en zorginstellingen. Ook thuis heeft het tal van voordelen. Wilt u meer te weten komen over HCL en wat het voor u kan betekenen?

Neem contact op met Light Consult!

Credits foto : Gerald Van Rafelghem