Shape

Bedrijfsverlichting

Bedrijfsverlichting 

Verlichting in bedrijven wordt niet meer stiefmoederlijk behandeld, zoals dat vroeger vaak het geval was. Wellicht vind je het niet moeilijk om je een bedrijf voor de geest te halen dat je totaal geen warm gevoel geeft en waar je zelf nooit zou willen werken. Omgekeerd kan je vast ook wel aan een bedrijf denken waar je een goed gevoel bij krijgt en waar je jezelf wel ziet werken. Laat ons positief zijn en dus focussen op het laatste!

Goede verlichting voor sterke bedrijven

Company branding is tegenwoordig een hot item. Om zich te onderscheiden van de concurrentie en goede medewerkers aan te trekken, besteden bedrijven veel aandacht aan architectuur, interieur en de laatste nieuwe technieken die het werken een pak efficiënter en aangenamer maken. Om dit alles goed te ondersteunen, is de juiste bedrijfsverlichting essentieel.

Hiervoor kan je een beroep doen op een onafhankelijk lichtadviseur zoals Light Consult. We nemen de verschillende mogelijkheden en merken onder de loep en leggen de beste puzzel om tot een mooi en kwaliteitsvol verlichtingsgeheel te komen in een bedrijf. Als ambitieuze lichtarchitect slaan we graag de handen in elkaar met al even ambitieuze bedrijven: zo versterken we elkaar!

De verlichting in en rond het bedrijfsgebouw

Het bedrijfsterrein

Bij het aanleggen van een bedrijfsgebouw is het cruciaal om rekening te houden met de verlichting op en rond het bedrijfsterrein. De volgende vragen moeten hierbij zeker gesteld worden:

•    Vanaf welke zijde(n) willen we dat het bedrijfsgebouw goed zichtbaar is?
•    Hoe kan de parking van het bedrijf sfeervol verlicht worden?
•    Welke accenten willen we leggen in de groenperken?
•    Hoe pakken we de publiciteitsverlichting goed aan? Zal er gewerkt worden met lichtreclame, visuals of 3D-logo's, of met gevelreclame die nog afzonderlijk te verlichten is? Kunnen we deze verlichting goed aansturen met het oog op nachtverlichting, veiligheid en lichtpollutie?

De inkom van het bedrijf

De inkomhal van een bedrijf kan je vergelijken met een hotellobby: ze moet aangenaam en sfeervol zijn en de diensten en waarden van het bedrijf weerspiegelen. Daarom is de juiste verlichting hier uiterst belangrijk. Ook de akoestiek mag je zeker niet uit het oog verliezen. Die kan, indien nodig, verbeterd worden door te werken met akoestische verlichting.

Vergaderzalen

Bij vergaderzalen voorzien we in de lichtarchitectuur steeds een combinatie van algemeen licht en accentlicht, in verschillende circuits en perfect dimbaar en regelbaar. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk kiezen voor de verlichtingssetting ‘algemene vergadering’ of ‘videopresentatie’. Hierdoor ontstaat de juiste sfeer op het juiste moment, wat de productiviteit en de samenwerking in het bedrijf ten goede komt.

De bureauruimtes

Verlichting in kantoren is een veelomvattend, complex gegeven. Je kan hierover meer lezen in deze blog. 

Opslagruimte(s)

Voor de opslagruimtes in bedrijven volstaat meestal een algemeen licht, tenzij het gaat om hoge rekken of er specifieke taken worden uitgevoerd. Meestal wordt deze verlichting aangestuurd met sensoren, die de aan- en afwezigheid van mensen/activiteit detecteren met het oog op een optimaal comfort en een efficiënt verbruik. Heb je veel opslagruimtes in je bedrijf, of een magazijn? Lees er meer over op onze blog over industrieverlichting.

Gemeenschappelijke ruimtes

In de gemeenschappelijke ruimtes van een bedrijf (coffee corner, refter, bar etc) is het belangrijk om te zorgen voor aangename verlichting. Hier moet de verlichting een sfeer oproepen van een gezellige plek, bistro of restaurant, waar het leuk is om te vertoeven en waar men zich even kan ontspannen om daarna weer creatief en gefocust aan de slag te gaan.

Phone units

Op deze plek kunnen medewerkers vrijuit telefoontjes doen zonder dat ze hun collega’s storen. Hier opteren we meestal voor sfeerverlichting. Die kan gestuurd worden zodat er tijdens het telefoneren voldoende licht is en een basisverlichting wanneer de unit niet gebruikt wordt. Op die manier is het aangenaam om te bellen maar wordt er toch geen energie verspild.

Silent room

Veel bedrijven hebben een stille ruimte waar medewerkers terecht kunnen als ze zich volledig willen toeleggen op een bepaalde taak en niet gestoord willen worden. Dit vereist een verhoogde akoestiek en aangepaste verlichting. Wij werken met name met lichtkleur en lichtintensiteit. Het is bewezen dat integrative lighting (vroeger werd dit ‘human-centric lighting’ genoemd) cognitieve taken en denkwerk ten goede komt.

Video room

Hier is niet alleen het lichtniveau belangrijk maar ook de lichtinval op de personen in de ruimte en een lichtkleur/lichtspectrum waar de camera’s goed mee overweg kunnen. Ook trilling (flicker) speelt een cruciale rol om een stabiel lichtbeeld te creëren. 

Noodverlichting

In noodgevallen moet er goede noodverlichting zijn zodat iedereen het bedrijfsgebouw veilig en snel kan verlaten. Hier werken we met esthetische oplossingen in inbouw of opbouw, of geïntegreerd in de bestaande verlichting.

Heb je vragen over de verlichting in en rond jouw bedrijfsgebouw? Laat het ons weten en we zitten graag samen om de mogelijkheden te bekijken!

Credits foto : Gerald Van Rafelghem