Shape

25 jaar ervaring: terug naar hoe het allemaal begon

In 2022 ben ik 25 jaar actief in ‘de verlichting’. Ik ben fier op waar we – Herlinde en ik - vandaag staan en op wat we al verwezenlijkt hebben. In tegenstelling tot wat jullie misschien denken, was dit geen overnight success. Ik vraag me af of het überhaupt mogelijk is dat je met iets start dat van de ene dag op de andere een succes is… In elk geval heb ikzelf een lange weg afgelegd om te komen waar ik ben met Light Consult. Voor deze zilveren 25ste verjaardag wil ik mijn ‘professioneel levensverhaal’ delen met jullie. De rest van mijn leven zal ik jullie besparen… :)

Gebeten door techniek

Zoals in zoveel mooie verhalen begon het ook bij mij allemaal op jonge leeftijd. Als kind was ik gepassioneerd door techniek. Velen noemen hun studententijd ‘de mooiste tijd van hun leven’. Bij mij was dat niet het geval en hierdoor zat ik minder lang op de schoolbanken dan anderen. Omdat ik niet goed kon aarden in het klassieke schoolsysteem, koos ik bewust voor een opleiding op leercontract. Voor mij was dit het ideale evenwicht tussen theorie en praktijk. Bijleren op de werkvloer gaf me veel energie. Nadat ik deze opleiding beëindigd had, volgde ik nog verschillende opleidingen in avondonderwijs.
Met alle ervaring die ik opdeed, werd mijn interesse in techniek alleen maar aangewakkerd. Ik wou mijn passie graag gebruiken in een adviserende rol. De toenmalige groothandel Elektra NV (nu Rexel) was op zoek naar een vertegenwoordiger en ik besloot om mijn kans te wagen. Na enkele sollicitatierondes mocht ik er beginnen. Ik voelde me als een vis in het water tussen al die elektrische apparatuur. Ik koos bewust om eerst een tijdje in het magazijn te werken voor ik aan de slag ging op de commerciële binnendienst. Ik beschouw dit vandaag nog altijd als een grote meerwaarde. Af en toe deed ik tests, bijvoorbeeld met dimmers en drivers omdat daar toen veel vragen over kwamen. Vaak waren deze tests succesvol, soms leidden ze ook tot wat rook of een uitgevallen zekeringsschakelaar.Al doende leert men, en testen was de beste manier om professionele klanten te ondersteunen.

Honger naar kennis

Na een klein jaar ging ik de baan op. Ik kreeg een schat aan tips en tricks van de collega die ik zou vervangen. Van alle facetten was mijn passie voor verlichting het grootst. Toevallig was het bedrijf op zoek naar een interim-aankoper verlichting voor enkele maanden. Zonder veel ervaring nam ik deze functie op mij. Een boeiende uitdaging! Van zodra ze de geknipte persoon gevonden hadden voor de job, mocht ik kiezen: mijn functie als vertegenwoordig verderzetten of starten in de showroom als lichtadviseur. Voor mij was de keuze snel gemaakt: ik volgde de liefde van het licht en leverde mijn firmawagen braafjes weer in.

Ik was zeer leergierig. Ik besefte dat ik nog veel moest en kon bijleren over verlichting dus ik verslond catalogi van leveranciers – we leefden toen nog in het pre-internettijdperk – tijdens mijn middagpauze of ’s avonds in bed. Ik belde zelfs de leveranciers op om nog meer details over hun producten te weten te komen. Waarschijnlijk vonden velen mij toen een nerd, maar ik had een grote honger naar kennis en genoot ervan om bij te leren.

Na 7 jaar trouwe dienst bij mijn eerste werkgever vond ik het tijd om andere oorden op te zoeken. Een mens moet zijn horizonten af en toe verruimen, nietwaar? Ik vond een nieuwe uitdaging bij elektrogroothandel Kilowatt Light Solutions. Als vertegenwoordiger en lichtadviseur bezocht ik groothandels en stond ik plots aan de overkant van waar ik tot dan had gewerkt. Ik werkte nauw samen met de zaakvoerder in een zeer agile omgeving, waardoor de dagen voorbijvlogen. Ik kreeg de kans om mee te werken aan grote projecten en maakte kennis met de import- en exportmarkt. Een nieuwe wereld ging voor me open! Samen met de collega’s beleefde ik mooie momenten en successen. Ik kreeg van mijn werkgever veel verantwoordelijkheden en vertrouwen. Tegenwoordig heet dat ‘intrapreneurship’ ;-) Ik ben Kilowatt tot op vandaag nog altijd dankbaar voor de kansen die ik kreeg.

Kantelpunt

Na opnieuw een 7-tal jaar (is dat die fameuze ‘seven year itch’?) begon het te kriebelen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik wilde me volop toeleggen op mijn grote passie, verlichting. En hoe graag ik mijn job ook deed, als werknemer kon ik niet volledig mijn ding doen. Samen met mijn toenmalige businesspartner richtte ik I-Light op. De focus van ons bedrijf lag op de productie van ledverlichting, lichtadvies en de verkoop van verlichting aan de groothandel. Na enkele jaren scheidden onze wegen en ging ik alleen verder. Dit leidde tot de oprichting van Light Consult in 2014. Door de jaren heen was ik doordrongen geraakt van het belang van en de nood aan lichtplanning en lichtadvies, zowel bij bedrijven als bij particulieren. Het werd de core business van Light Consult, en dat is het vandaag nog steeds. Een bewijs dat ik het toen bij het rechte eind had.

Ik ben altijd blijven bijleren. Ik vind dit een must als ondernemer. Je moet mee blijven met je sector want alles verandert snel, zeker in de technologie. In 2015 volgde ik een Specialisatiecursus Verlichting aan KU Leuven-Gent, Campus Rabot. Voor mij was dit een openbaring: ik deed hier ontzettend veel kennis en inzichten op. Ik beschouw dit als een kantelpunt in mijn carrière. Vanaf dan durfde ik mezelf een echte expert te noemen. Naast kennis investeerde ik ook in materiaal. Zo kocht ik een lichtspectrummeter van UPRTek. Hiermee kan ik meer en kwalitatievere lichtmetingen doen en zo klanten beter van dienst zijn. Een paar jaar geleden kwam Light Concept Couture erbij. Dit houdt in dat we op basis van de vraag van de klant en de technische vereisten enkele testopstellingen uitvoeren. Op die manier kan de klant het effect van de verlichting eerst ervaren voor we overgaan tot het gedetailleerde verlichtingsplan en de installatie. Deze werkwijze neemt tijd in beslag en er hangt een kostenplaatje aan vast. Maar zo zijn we wel 100% zeker dat de gekozen verlichting de juiste is op functioneel én op esthetisch vlak. We krijgen positieve reacties op deze extra dienstverlening. Tevreden klanten: daar doen we het voor.

Versterking

Ik begon Light Consult als eenmanszaak maar sinds 2017 doe ik het niet meer alleen. Ik kreeg toen versterking van Herlinde Sterckx, mijn levenspartner. Met haar jarenlange commerciële ervaring in de retailsector was zij de geknipte persoon om mij bij te staan bij de verkoop en de opvolging van projecten. Herlinde en ik vullen elkaar goed aan: ik de denker die altijd met nieuwe ideeën komt, Herlinde de resultaatgerichte doener. Sinds Herlinde er is, kunnen we niet alleen meer projecten doen, maar ook meer in de diepte gaan. Onze klanten plukken hier de vruchten van.

Nog meer vooruitgang maakten we toen Amelie Vandendriessche een goed jaar geleden ons team vervoegde. Als allround officemedewerker neemt zij een grote last van onze schouders. Doordat Herlinde en ik niet meer met administratie moeten bezig zijn, kunnen we ons toepsitsen op complexere en uitdagendere projecten. We hebben meer ruimte om kritisch en proactief mee te denken met de klant, en zo kunnen we projecten afleveren met een extra grote toegevoegde waarde. Samen met de elektriciens, architecten, inrichters en eindklanten werken we centraal rond lichtadvies. We zijn als het ware de lijm tussen de verschillende schakels en ondersteunen het belang van alle spelers. Zo onderscheiden we ons in de markt.

Het beste licht

Als verlichtingsspecialist is het onze missie om elke klant te voorzien van licht dat voldoet aan de visuele en niet-visuele aspecten en dat architecturaal past in de omgeving, en dit binnen een bepaald budget. We beschouwen verlichting niet als een losstaand gegeven maar als een essentieel onderdeel van het totaalplaatje van een ruimte of gebouw. Ons vertrekpunt is altijd het lichteffect en de sfeer die de klant wil bereiken. Hierbij houden we rekening met de technische mogelijkheden. Op die manier zorgen we voor de best mogelijke verlichting, die de beleving van de ruimte of het gebouw waardevoller en aangenamer maakt. Als klanten en eindgebruikers zich goed voelen in een ruimte waar wij instonden voor de verlichting, dan is het voor ons geslaagd.

Zoals je kan lezen, heb ik al een lange weg afgelegd. Ik koos niet altijd voor het makkelijkste pad, dat besef ik. Maar het zijn wel alle zijpaden die ik insloeg die Light Consult gemaakt hebben tot wat het is: een sterke en stabiele speler in de verlichtingssector. Ik kijk hier graag op terug, want het is belangrijk om te onthouden vanwaar je komt… Maar ik kijk nu toch vooral vooruit. Ik ben ervan overtuigd dat Light Consult, met ons sterk team en onze opgebouwde expertise, nog een mooie weg te gaan heeft. Op naar de volgende 25 jaar, we gaan voor goud in 2047!

HDM, Harold DeMaeght, oprichter en zaakvoerder Light Consult