Light Consult
Evolis 100
B-8500 Kortrijk
T +32 (0)56 980 187
Turn on Javascript!

Het belang van de juiste verlichting in je interieur

13-10-2016

Vandaag gaat de Biennale Interieur van start in Kortrijk. Het is dé beurs bij uitstek om inspiratie op te doen voor je huis en je interieur.

Als je eraan denkt om de inrichting van je woning onder handen te nemen of op te frissen, kan je best een beroep doen op een interieurarchitect. Je kan ook opteren om alles zelf doen. In ieder geval is het belangrijk om goed na te denken over de verlichting. Van zodra het natuurlijke daglicht wegvalt, schakel je immers over op kunstlicht. Dit is veel meer dan “gewoon een paar lampen installeren”. Je moet denken aan hoofdverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting en nachtverlichting. Een hele boterham…

De juiste, kwalitatieve verlichting zorgt ervoor dat je interieurconcept volledig tot zijn recht komt en kan de gekozen kleuren, materialen en texturen zelfs extra in de verf zetten. Met goed aangestuurde verlichting (o.a. correct schakelen en dimmen) creëer je verschillende sferen in één ruimte. Bepaalde kamers hebben nood aan veel licht, terwijl andere ruimtes net weinig licht nodig hebben zodat er een gezellige sfeer ontstaat.

Mijn succesrecept voor goede verlichting is de combinatie van een esthetische vormgeving die mooi past in de ruimte met een uitgekiend aantal lichtpunten van direct én indirect licht. Daarnaast is de aansturing van belang en moet je denken aan energiezuinige verlichting.

Jammer genoeg focussen veel fabrikanten in hoofdzaak op het esthetische aspect met minder aandacht voor de lichtkwaliteit. Als lichtadviseur beschouw ik het als een boeiende uitdaging om vlot de overstap te maken van halogeen naar led zonder in te boeten aan kwaliteit van het lichtbeeld, het lichtspectrum, de kleurtemperatuur en het rendement. Dimmen is bijvoorbeeld geen probleem bij halogeenlampen, terwijl het een pak meer aandacht vergt om leds te doen dimmen in een mooie lichtcurve.

Veel mensen onderschatten bovendien het belang van goede communicatie met de lichtinstallateur of -integrator. Praat op voorhand duidelijk over wat je wil bereiken met de verlichting in je ruimte.

Dit zijn allemaal zaken waar ik als lichtexpert dagelijks mee bezig ben. Ik ondervind dat veel mensen verlichting in hun woning als iets vanzelfsprekend beschouwen, tot ze beseffen dat er veel meer bij komt kijken … Als je vragen hebt over de juiste verlichting voor je huis of je wil een verlichtingsplan laten opstellen, twijfel dan zeker niet om me te contacteren voor advies.

Maar nu eerst genieten van al het moois op de Biennale Interieur! Je kan de beurs bezoeken van 14 tot 23 oktober in Kortrijk. Alle info vind je op de website.

Hopelijk tot binnenkort!

Groeten, Harold