Light Consult
Evolis 100
B-8500 Kortrijk
T 056 980 187
Turn on Javascript!

Licht en Kristal

22-11-2015

Met zeer decoratieve zaken kom ik minder in contact , maar eerder deze week kreeg ik interessante vraag met betrekking tot de brekingsindex van licht.

Waarom zouden Swarovski kristallen een mooier licht/effect geven dan andere kristallen?

Volgens een EU-richtlijn uit 1969 is kristallijnglas de algemene omschrijving voor glaswerk dat metaaloxide bevat, maar binnen die omschrijving bestaan verscheidene categorie├źn. Alleen de luxere varianten moeten lood bevatten: 24 procent voor loodkristal en 30 procent voor volloodkristal. Voor de lagere categorie├źn kristallijnglas en sonoorglas is 10 procent metaal voldoende. Dat hoeft bovendien geen lood te zijn, zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide is ook goed. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het volloodkristal, zoals Swarovski (circa 32 procent lood). Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingsindex. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.
Bron: Wikipedia

We kunnen dus stellen dat een Swarovski kristal een volloodkristal is met een hoge brekingsindex waardoor het volledig spectrum wordt weergegeven en dus een mooiere effect heeft. Dit is in de veronderstelling dat men van een lichtbron vertrekt met een volledig spectrum. Bij led lampen en zeker bij retrofit lampen is een volledig spectrum niet aanwezig.

Harold Demaeght
Light Consult